Prvně vyvrátím pár mýtů, které kolují mezi některými křesťany o evoluci:

Například to, že mezi vědci není přijímána. No, jediní vědci kteří mohou do evoluce kecat, jsou studovaní biologové s minimálně PhD. kteří pravidelně publikují uznávané články. Mezi těmito vědci je téměř univerzální shoda, že evoluce je fakt. Pokud by se za vědce považoval každý silně religiózní člověk s vysokou školou, jako jsou doktoři z teologie,  inženýři architekti nebo „biolog“ co po nedokončené škole šel kázat do kostela, tak potom shoda neplatí. Tito lidé kteří popírají evoluci však nejsou vědci v oboru biologie, zpravidla (vlastní vinou) nemají ani základní povědomí o fundamentálních faktech a důkazech hovořících o evoluci a jediný zdroj jejich nevědeckého názoru je Bible a fundamentalistická křesťanská nauka.

Předpokládám, že si tento článek čtou duševně zdraví lidé, takže mýty tipu, že evoluce je ateistické spiknutí proti Bohu a velká konspirace liberálů, všechny důkazy jsou vyfabrikované a podobně, snad nemusím komentovat.

Pro evoluci je tak strašné množství důkazů, zkamenělin, uhlíkového datování, dinosaurů, pozorování současné přírody, genetiky, stromu života, mutací, koster předchůdců člověka atd. a VŠE to do sebe perfektně zapadá a VŠE to ukazuje, že evoluce je pravdivá. Stačí zajít do muzea nebo usednout do lavice základní školy v kterémkoli vyspělém státě. Jako vtip na závěr tohoto úvodu napíšu co jsem slyšel jako odpověď křesťanských fanatiků, když byli konfrontováni s těmito důkazy: že prý fosílie a všechny ostatní důkazy na Zemi nastražil Satan, aby nás zmátl od jediné pravdy doslovně obsažené v Bibli. 🙂

Teď se podívejme se na problém, který z evoluce plyne pro křesťanskou nauku:

Víme, že člověk se vyvinul z opic, a máme mnoho spojujících článků mezi současným člověkem a opicí ve formě zkamenělin,  které tento proces dokládají. Podle křesťanů zvířata nemají duši, nemohou hřešit, nemají svobodnou vůli, nemají ráj, ani spasitele a z tohoto pohledu, kromě toho že jsou také Božími stvořeními a neměli by jsme jim proto bezdůvodně ubližovat, toho mají více společného s kameny než s člověkem. A mě by zajímalo v kterém přesném okamžiku se z tupé nemyslící opice stal myslící člověk s nesmrtelnou duší, který má svobodnou vůli, který je za své činy odpovědný a bude buď odměněn, že půjde do ráje a nebo potrestán a půjde do pekla. Tento přesný bod zlomu, který křesťanská nauka vyžaduje prostě nemůže existovat. Navíc by mě zajímalo jak do této reality (ne)zapadá křesťanský mýtus o stvoření, o prvních lidech Adamovi a Evě, o hadovi a prvotním hříchu, který se také evidentně nemohl stát.

Poslední myšlenka na zamyšlení: Moderní člověk je na planetě zhruba 200 000 let. Takže Bůh nechal lidi 198 000 let bojovat o přežití a umírat v absolutní duchovní tmě. Potom si náhle řekl, že pošle na Zemi proroky a místo toho aby je poslal do Říma, Athén nebo starověké Číny, kde byli lidi vzdělaní, byli tam historici a vše mohlo být písemně zdokumentováno mnoha zdroji, tak on proroky pošle nějakým negramotným barbarům uprostřed pouště (a na zbytek světa dál kašle až do doby křesťanských misionářů + tam kde křesťanství nepřevážilo mají smůlu dodnes). Dává to smysl?